home

Welkom op de ViaduKaduk-site.

v.z.w. ViaduKaduk is een partijonafhankelijke bewonersgroep die oplossingen zoekt voor de fijnstof- en geluidsproblemen, de veiligheids- en de mobiliteitsproblematiek specifiek rond het E-17 viaduct in Gentbrugge en rond het Gentse snelwegennet in het algemeen.
ViaduKaduk staat open voor iedereen die onze initiatieven en werking wil steunen. Als bewonersgroep gaan we actief op zoek naar oplossingen op korte en lange termijn. We laten ons ook adviseren door deskundigen en vooruitziende beleidsmakers.

Buurtbewoners bundelen de krachten voor een betere en veilige leefkwaliteit voor iedereen. Omdat een duurzame oplossing voor het lawaai en fijn stof van het verkeer op het E17-viaduct en omstreken dringend nodig én mogelijk is.

Steun onze werking, vergroot het draagvlak
Klik hier om lid te worden van ViaduKaduk voor slechts 1 (één) Euro !

Bekijk ook de site van het ‘Complex Project Viaduct Gentbrugge’ voor info over de renovatiewerken aan het viaduct en over de lange termijn visie : https://www.viadewebsite.be/

balk

N I E U W S
balk

26 november 2022

Wanneer is het echt stil?
Wat met de ruimte onder het viaduct?
Complex Project, hoe gaat dit verder?
7 jaar actie met Viadukaduk vzw!
Ons DIY citizen science meetproject, met Arduino en meer…

Zorg dat je erbij bent!
19 december 2022, De 4de Zaal Gentbrugge, 19u30

flyer2

balk

29 november 2021

Wat zouden jullie denken van een ‘stille nacht onder het viaduct’? Op 21 december organiseert ViaduKaduk een infoavond over de stand van zaken rond, onder en bovenop het viaduct van de E17. Iedereen welkom, maar wel graag aanmelden via info@viadukaduk.be

 

 

We houden rekening met alle covid-maatregelen die momenteel van kracht zijn. Moesten die voordien toch nog veranderen, dan passen wij de plannen aan en houden jullie op de hoogte.

balk

24 maart 2021
link naar onze laatste nieuwsbrief:
https://mailchi.mp/1b839332c144/alternatief-voor-brokkel-viaduct
onderwerpen:
• Verkennend onderzoek naar alternatieven
• Scenario’s
• Online ledenvergadering op 29 maart.
balk

19 maart 2021
De toekomst van Gentbrugge, in de pers
ook te lezen via deze link (enkel voor abonnee’s van HLN))

 

18 maart 2021

Het voorbije jaar werd er hard gewerkt aan een ‘verkennend onderzoek’ voor een toekomstvisie voor het E17 Viaduct. Ook burgerbewegingen, waaronder Viadukaduk, zaten mee aan tafel tijdens dit intensieve participatietraject. Dat onderzoek is nu klaar. Meer info op www.viadewesbite.be . Bekijk ook het filmpje hierboven  (of via deze link). Het lijvige rapport van het verkennende onderzoek is daar ook te downloaden: www.viadewebsite.be/via_downloads/

De resultaten van het onderzoek komen nu op de tafel van de Vlaamse regering die in de komende periode een startbeslissing moet nemen om de volgende stap te zetten in het Complex Project: ‘de onderzoeksfase’. In die fase zullen verschillende toekomstalternatieven naaste elkaar worden gelegd en in detail worden onderzocht.

Wij bereiden ons de komende maanden alvast voor op deze onderzoeksfase, door in dialoog te gaan met onze leden en buurtbewoners om zo een concrete toekomstvisie te ontwikkelen samen met de omwonenden.

Viadukaduk zal de komende periode ook het nodige lobbywerk doen bij beleidsmakers en politici om er mee voor te zorgen dat de startbeslissing er snel zal komen. We houden jullie zeker op de hoogte.

balk

1 nov 2020
WERFBEZOEK
Agentschap Wegen en Verkeer nodigde omwonenden van de “Brokkelbrug” uit voor een bezoek aan de werf bovenop het E17 viaduct te Gentbrugge. Een honderdtal  buurtbewoners gingen op deze uitnodiging in maar omdat de plaatsen beperkt waren konden er slechts 70 effectief deelnemen.
Viadukaduk vzw maakte van de gelegenheid gebruik om mee te gaan en poolshoogte te nemen van het concept en van de voortgang van de werken. Lees via deze link ons volledig verslag over het werfbezoek.

Schermafbeelding 2020-09-17 om 17.37.15

balk
TRILLINGEN
Sinds de renovatiewerken aan het viaduct van start zijn gegaan ondervinden sommige omwonenden trillingen en als gevolg daarvan ook schade aan hun huis.
In dat geval raden we ten sterkste aan om dit te melden aan uw verzekering
(incl. beschrijving en foto’s van de schade en data van de evolutie van de schade).
Het zijn de verzekeringsexperts die onderzoeken of de schade al dan niet is gerelateerd aan de werken en het verkeer op het viaduct. De verzekering kan vervolgens de dossiers (incl. schadeclaims) opmaken en die overmaken aan AWV.

balk

26 sept 2020

Schermafbeelding 2020-09-26 om 11.21.34

Affichecampagne met slogans van bewoners.
Meer daarover kan je vinden in onze nieuwsbrief
De affiche met slogans kan je hier downloaden: Viadukaduk Slogans_A3
of je kan de affiche opvragen via mail.
Het zou leuk zijn mocht je de affiche op een zichtbare plek kunnen hangen / Bedankt !

balk
25 sept 2020
in de nacht van 14 op 15 september werden er weer herstellingswerken uitgevoerd door AWV . Daarvoor werd alle verkeer omgeleid via de R4.
We hielden via onze facebook pagina een bevraging bij omwonenden. Daaruit bleek dat de herstellingswerken geen positief effect hadden op de trillingen.
De nachtrust van verschillende omwonenden wordt, nog steeds, permanent verstoord !
Zie ook dit artikel daarover in HLN van 25 sept
 

balk
25 juli 2020
Hieronder de resultaten van de TWEEDE enquête ivm de renovatiewerken en de gevolgen ervan voor de bewoners rond het viaduct.
Waar gaat het over ?  zie vorige post hieronder van 3 juli 2020

Pdf met de volledige resultaten en ook individuele reacties van bewoners en  namen van de straten waar de problemen zich voordoen: Viadukaduk_enquête_2_Renovatie_E17_viaduct_2020

balk
10 juli 2020
Hieronder de pdf met de resultaten van de eerste enquête (begin juli) ivm de renovatiewerken en de gevolgen ervan voor de bewoners rond het viaduct.
Waar gaat het over ?  zie vorige post hieronder van 3 juli 2020

Korte samenvatting van de resultaten:
• De meerderheid van de meer dan 70 respondenten vindt dat de trillingen in huis niet verminderd zijn na de herstellingswerken aan het wegdek van 4 op 5 juli.
• 14 mensen meldden schade aan het huis (door de trillingen).

Enkele grafieken (screenshots)
Schermafbeelding 2020-07-10 om 22.59.41
Schermafbeelding 2020-07-10 om 22.59.52

Pdf met de volledige resultaten en ook individuele reacties van bewoners en  namen van de straten waar de problemen zich voordoen: Enquête#1 Renovatie E17viaduct 2020

WAT NU ?
Het enige wat we op dit moment (10juli) kunnen zeggen is dat:
– AWV bijkomende herstellingswerken aan het wegdek zal uitvoeren één van de komende nachten (waarbij heel de snelweg zal afgezet worden).
– een flitspaal zal geïnstalleerd worden die de snelheidsovertredingen zal registreren
– de trajectcontrole zal geactiveerd worden (snelheidsbeperking tot 50 km/h), maar het is nog niet duidelijk wanneer die controle van start zal gaan.

Viadukaduk zal de impact van deze maatregelen samen met AWV zo snel mogelijk evalueren. Daarom zal er ook een tweede enquête, waar bewoners kunnen aangeven of iets veranderd is, opnieuw nodig zijn. De link naar de enquête zal volgen in nieuwsbrief en facebook
Eind juli gaan we vervolgens terug met AWV en Stad Gent rond tafel zitten om te bespreken of er nog bijkomende maatregelen nodig zijn om de rust van de omwonenden te garanderen.
balk
3 juli 2020
TRILLEN EN BEVEN ! / Stand van zaken:
Momenteel rijdt al het (vracht)verkeer in 2 richtingen over de helft van het viaduct. Het wegdek en de structuur kan dit duidelijk niet aan; het beton wordt aan de voegen stuk gereden en komt los te liggen. Dit resulteert voor vele omwonenden in constante trillingen, schade aan de huizen (barsten in de muur) en bij velen een gebrek aan nachtrust, nacht na nacht !
AWV deed al een poging om de schade aan het viaduct op te lappen maar zonder (blijvend) resultaat.
De nacht van zondag 6 op maandag 7 juni worden er terug herstellingen uitgevoerd in een nieuwe poging om de trillingen te bezweren.
Maandag 7 juli zal viaduKaduk een online-enquête lanceren waar bewoners kunnen melden of de situatie in hun straat al dan niet verbeterd is na de herstellingen van zondagnacht. Afhankelijk van de resultaten zal AWV al dan niet andere oplossingen zoeken.

Blijf op de hoogte en ontvang de link naar de enquête via onze nieuwsbrief die maandag verzonden zal worden.
De link zal ook verschijnen op deze web-pagina en op onze facebook-pagina maandagmorgen.
Alvast bedankt voor de medewerking.
LINK naar de bevraging : (afgesloten vrijdagavond 10 juli 2020)

balk

22.04.2020

Onze nieuwsbrief van 22 april 2020
INHOUD:
• De renovatie van het viaduct is van start gegaan
• Viadukaduk meet de geluidsimpact van de renovatie
• Een meetpunt bij jouw thuis? Laat van je horen! ( + Voorwaarden meetlocatie)

Lees de nieuwsbrief via >deze link<

balk

9.11.2019

Schermafbeelding 2019-11-08 om 16.22.09Voor alle omwonenden van het viaduct

SAVE THE DATE: maandag 16 december
INFO-MARKT over renovatie E-17 viaduct in deVierdeZaal, Gentbrugge.

Op maandag 16 december organiseert het Agentschap Wegen en Verkeer, in samenspraak met Viadukaduk, een infomarkt voor omwonenden over de renovatie van het E17 viaduct die gepland is in 2020 en 2021.
Tussen 16 en 21 uur zal u doorlopend terecht kunnen in De Vierde Zaal met al uw vragen over de renovatie (timing, geluidswerende maatregelen, minder hinder maatregelen tijdens de werken, …).
Ook ViaduKaduk zal een infostand hebben. Meer details volgen binnenkort.
balk

9.11.2019

Schermafbeelding 2019-11-09 om 10.49.06

ViaduKaduk zoekt SLOGANS (en jij kan helpen)
• Waar gaat het over?
Het einde van het Gentbrugse E17-viaduct, zoals we het de laatste decennia kenden, komt nu écht in zicht. We doelen daarmee niet op de nakende renovatie die er komt in 2020-2021, wél op de lange termijnoplossing. Als een gevolg van de resolutie uit 2018 waarmee Viadukaduk en enkele politici de problematiek van het viaduct op de agenda van de Vlaams regering zette, start deze nu ook daadwerkelijk de eerste studie op naar duurzame oplossingen voor de lange termijn. 

Dit betekent dus ook meteen dat er werk op de plank ligt voor Viadukaduk. De bal is aan het rollen, maar moet blijven rollen. Ook nu er werk wordt gemaakt van lange termijn oplossing, willen we als bewonersgroep blijvend betrokken worden in het proces, zodat we mee kunnen vorm geven aan een oplossing die de leefkwaliteit van de buurt echt verhoogt. We willen ook op allerlei manieren ’zichtbaar’ zijn en omwonenden rond het viaduct betrekken en informeren.

• We vragen INPUT VAN OMWONENDEN.
Eén van de eerste initiatieven is het ophangen van grote spandoeken met (ludieke) SLOGANS op de werf-hekkens rond het viaduct, tijdens de renovatiewerken. De slogans moeten betrekking hebben op het viaduct, zijn geschiedenis, zijn toekomst, ook als het er eventueel niet meer is, wat geeft dat aan mogelijkheden? hoe kan het er daar dan uitzien? wat kan er in de plaats komen?

Bedenk jij ook een SLOGAN?
Geef je creativiteit de vrije loop met een slogan van maximum 100 tekens of karakters (handige teller: https://adresults.nl/tools/character-count-tool/), en maak kans op één van de 5 cadeaubonnen ter waarde van 20€ voor een etentje bij Blomme in Gentbrugge.
Stuur je inzendingen (max 5 per persoon) vòòr 10 december naar viadukaduk@gmail.com en/of plaats ze onder de facebook post (over de slogans)  op https://www.facebook.com/viaduk.kaduk/

• De beste 5 slogans zullen worden geselecteerd en bekend gemaakt op de INFO-MARKT over de renovatie van het E-17 viaduct in deVierdeZaal op 16 december, en op onze website en FB-pagina.
Meer over de info-markt zie nieuwsbericht hierboven

balk

12.10.2019 / uit onze nieuwsbrief:

Beste,
Viadukaduk heeft groot nieuws en dat willen we graag met jullie delen!

Het einde van ons Gentbrugse viaduct, zoals we het de laatste decennia kenden, komt nu écht in zicht. We doelen daarmee niet op de nakende renovatie (die komt er ook in 2020-2021), wél op de lange termijnoplossing. Als een gevolg van de resolutie uit 2018 waarmee Viadukaduk en enkele politici de problematiek van het viaduct op de agenda van de Vlaams regering zette, start deze nu ook daadwerkelijk de eerste studie op naar duurzame oplossingen voor de lange termijn. 

Voor Viadukaduk is dit een grote overwinning en een belangrijke eerste stap richting een werkelijk alternatief voor ons viaduct. De studie zal in 2020 worden uitgevoerd en zal onder andere bepalen hoe ruim alle mogelijke alternatieven voor het viaduct mogen worden gezocht in de volgende fase en welke actoren moeten worden betrokken in het proces.

Dit betekent dus ook meteen dat er werk op de plank ligt voor Viadukaduk. De bal is aan het rollen, maar moet blijven rollen. Ook nu er werk wordt gemaakt van een oplossing voor de lange termijn, willen we blijvend betrokken worden in het proces, zodat we mee kunnen vorm geven aan een oplossing die de leefkwaliteit van de buurt echt verhoogt.

Meer weten over de studieopdracht?
https://www.vlaanderen.be/nbwa-news-message-document/document/0901355780278e3e  (beslissing Vlaamse regering)

https://enot.publicprocurement.be/enot-war/preSearchNotice.do
(overheidsopdracht voor studie die begin september is gelanceerd)

Meer weten over ons initiatief Ademruimte?

Meedenken over de toekomst van het viaduct en lid worden van Viadukaduk (vanaf 1€)?

balk

06.07.2019

Info over de huidige werken en de sanering 2020/2021, zie onze nieuwsbrief met alle info van het Agentschap Wegen en Verkeer.

Infomoment in het najaar van 2019
Om alle omwonenden en geïnteresseerden goed te informeren over de geplande werken, organiseert AWV, samen met Viadukaduk, de bewonersgroep die actief is rond het viaduct, een infomoment in het najaar van 2019.

We wensen iedereen een leuke zomer !
Wij houden u op de hoogte via onze nieuwsbrieven, deze website en onze facebook pagina

balk

11.05.2019
ViaduKaduk had vrijdag 10 mei een constructief overleg met het ‘Agentschap Wegen en Verkeer’ (AWV) over de renovatie van het E17 viaduct in 2020-2021, én over het traject naar een lange termijn alternatief.
Meer details over de renovatie zullen, in overleg met AWV, volgende maand worden gecommuniceerd o.a. via onze FB-pagina, deze Website en Nieuwsbrief

Schermafbeelding 2019-05-11 om 13.11.01
Foto: Donald Schockaert

balk

24.04.2019

Fiets_site

Uitnodiging FIETSTOCHT, zondag 5 mei van 14u30 tot 17u00

‘ViaduKaduk’ en ‘Geen2deR17′ nodigen je uit voor een recreatieve fietstocht op zondag 5 mei van zo’n 25 kilometer in de buurt van de Gentse snelwegen. Met deze fietstocht lanceren we het burgerinitiatief ‘AdemRuimte’. We fietsen van de Gentbrugse Meersen over Heusden en Destelbergen nabij de Damvallei en terug . We starten om 14u30 bij Boer Janssens in de Gentbrugse Meersen (link Google maps) en staan om 17u terug op de startplaats. Iedereen is welkom, jong en oud. We zorgen voor de nodige veilige begeleiding. Wie ook mee wil met de nodige verzekering, schrijft zich best in via deze link.
Surf ook naar het Fietstocht-event op Facebook, daar kan je aanduiden of je deelneemt en ook vrienden uitnodingen. Bedankt om te liken en te delen !

Hopelijk tot op de fietstocht .

balk

26.02.2019
Behoefte aan  A D E M R U I M T E ?
Viadukaduk wil een duurzaam alternatief voor het brokkelviaduct in Gentbrugge, dat past in een MASTERPLAN voor de Gentse snelwegen.
De bewonersgroepen ViaduKaduk (Gentbrugge/Ledeberg) en Geen2deR17 (Heusden/Destelbergen https://geen2der17.com/) slaan de handen in elkaar en richtten samen de burgerbeweging ‘ADEMRUIMTE‘ op.
In de aanloop naar de Vlaamse verkiezingen in mei lanceert Ademruimte een MANIFEST met 10 principes waarin we aan politici en beleidsmakers vragen om werk te maken van een duurzaam MASTERPLAN VOOR SNELWEGEN IN EN ROND GENT (R4 – E17 – B401 – E40).
Snelwegen spelen een belangrijke rol in onze mobiliteit, echter, de wijze waarop de Gentse snelwegen vandaag dichtbevolkte woongebieden doorsnijden is niet meer van deze tijd.
Om een breed draagvlak voor het manifest te creëren en een duidelijke boodschap ten aanzien van het beleid te kunnen geven, vragen we aan organisaties en personen om dat manifest mee te ondertekenen.
Heb je behoefte aan Ademruimte ?
De website met de inteken-module en het MANIFEST kan je vinden op https://ademruimte.gent/

ADEMRUIMTE

balk

Uit onze nieuwsbrief 17.01.2019
Beste,
Eerst en vooral onze beste wensen voor het nieuwe jaar…
We nodigen jullie alvast uit op onze nieuwjaarsdronk annex ludieke actie op Vrijdag 25.01.2019 om onze eisen (die u verder hieronder kan lezen)  kracht bij te zetten. Maar eerst dit: zoals U waarschijnlijk al kon merken, het E17 brokkel-viaduct was de laatste maanden niet uit de media te slaan.
Een korte bloemlezing
Ondanks dat de onderdoorgangen veilig werden verklaard (november 2018) kwamen er toch nog brokstukken naar beneden; op een fietspad en door het dakraam van een autobus. Het viaduct werd hals over kop afgezet, de LIJN-site en de P&R ontruimd, onderdoorgangen werden afgesloten of extra beveiligd met kokers en netten. Alles weer veilig… tot er vervolgens een brokstuk het achterraam van een rijdende auto verbrijzelde. Dat laatste was volgens AWV echter een spijtig “ongeluk” en alles was wel degelijk “veilig”. Maar er kwamen getuigenissen en interne communicatie naar boven van het team dat het viaduct moet controleren. Het lijkt er sterk op dat AWV feiten verdoezelt. De controleurs melden bovendien nog meer risico’s… Onverantwoord !
De afgelopen veiligheidsacties lijken eerder op paniekvoetbal en zorgen voor bijkomende frustraties bij de omwonenden (parkeerdruk, slechte communicatie).
De meeste persartikels en updates hierover zijn te vinden op onze ViaduKaduk FB-pagina
Zo kan het echt niet verder.
ViaduKaduk eist niet alleen échte veiligheid, transparantie en inspraak op korte termijn maar ook en vooral een duidelijke oplossing op lange termijn. Om onze eisen kracht bij zetten nodigen we onze zijn leden en omwonenden uit voor een ludieke ACTIE: we heffen samen het glas aan de voet van het viaduct op vrijdag 25 januari van 18.30 tot 19.30 op de hoek van de Land-van-Rode Laan en de Oude Brusselseweg. Vergeet jullie strijkplanken en (half)volle flessen of hapjes niet mee te brengen, tot dan !

schermafbeelding 2019-01-17 om 09.46.21

Viadukaduk nieuwjaarseisen 2019
1 – Stop met nutteloos en kortzichtig oplapwerk te plannen en denk eerst na over fundamentele oplossingen op lange termijn. Maak eerst een keuze over het lange termijn alternatief voor het E17 viaduct. Ontwikkel hierover een doordachte visie samen met alle betrokkenen. Een eventuele renovatie moet worden ingepast binnen deze lange termijn visie, zodat geen belastinggeld meer wordt weggegooid aan eindeloos oplapwerk zonder een plan voor de toekomst.
2 – Wij vragen een duidelijk engagement om de studie en uitvoering van een lange termijn-alternatief voor de Gentse E17 op te nemen in het nieuwe Vlaamse regeerakkoord dat in 2019 zal worden opgemaakt.
3 – Zorg dat zo’n lange termijn alternatief past binnen een totaalvisie: een masterplan voor alle Gentse snelwegen.
4 – Als er toch nood blijk aan een renovatie van het viaduct in 2020-2021, maak dan de nodige budgetten vrij voor state-of-the-art geluidswering (wegdek, voegen, panelen, …). Wij vrezen dat door de steeds slechtere toestand van het viaduct, de vastgelegde budgetten vooral naar herstellingen zullen gaan en dat de geluidswerende ingrepen te duur zullen blijken.
5 – Betrek burgers, alle betrokkenen in de maatschappij (organisaties, handelaars, bedrijven, …), en natuurlijk ook de lokale overheden, bij alle stappen in dit proces om tot een echt gedragen oplossing te komen. Hiervoor moeten ook de nodige budgetten worden vrijgemaakt. Ook van het renovatiebudget moet een percentage worden vrijgemaakt om inspraak voor de omwonenden omtrent zowel de renovatie als de visie op lange termijn te organiseren.
6 – Om een dergelijk complex proces in goede banen te leiden, eist Viadukaduk met onmiddellijke ingang de aanstelling van een intendant. Dat was trouwens in een verkiezingsdebat ook het voorstel van de huidige Gentse burgemeester zelf.
balk
21.12.2018
Langs waar onder het viaduct ? Voetgangers, fietsers, auto’s

klik op de map om te vergroten.

Schermafbeelding 2018-12-21 om 13.44.19

zie ook via deze link
19.12.2018
Veiligheidsmaatregelen voor viaduct Gentbrugge
zie website AWV:
https://wegenenverkeer.be/werken/veiligheidsmaatregelen-voor-viaduct-gentbrugge
06.12.2018
B.R.O.K.S.T.U.K.K.E.N / wat nu ? 

Communicatie naar de buurtbewoners en onze leden na overleg met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV)
Twee weken geleden zag een ViaduKaduk-lid tijdens het fietsen een vuistgroot brokstuk op het fietspad vallen onder het viaduct aan de Henri Pirennelaan. Dit was even schrikken, zeker omdat we dachten dat de situatie veilig was na de ‘aftikactie’ van AWV de voorbije weken. Niet dus !
ViaduKaduk heeft dit voorval gemeld aan AWV en de burgemeester en op de grote risico’s gewezen.
Stad Gent heeft daarop een onafhankelijk expert de situatie laten bekijken en deze werd als onveilig beoordeeld.
Het AWV neemt daarom extra maatregelen.
Op Donderdag 29.11.’18 vond er een overleg plaats tussen vzw ViaduKaduk en AWV. Het werd een nuttig en constructief overleg. Er werd onder andere afgesproken dat AWV vanaf nu kort op de bal, transparant en rechtstreeks aan ViaduKaduk zal communiceren, zodat wij op onze beurt onze leden en buurtbewoners op de hoogte kunnen houden met informatie uit eerste hand.
WAT ZAL ER IN FUNCTIE VAN DE VEILIGHEID GEBEUREN op korte termijn ?
• In december 2018 komen er netten ter hoogte van de Henri Pirennelaan, daar waar het brokstuk naar beneden viel. Het blijkt voorlopig niet nodig om elders ook netten te spannen.
• De komende weken zal er wekelijks een visuele controle van het volledige viaduct uitgevoerd worden.
• In januari 2019 volgt er een maand lang een grondige inspectie van het volledige viaduct door verschillende experten van AWV.
• Afhankelijk van de resultaten van die grondige inspectie in januari zullen er extra maatregelen worden genomen indien dat nodig blijkt (bijvoorbeeld plaatsen van extra netten).
WAT IS DE STAND VAN ZAKEN i.v.m. de “RENOVATIE” ?
• Het studiewerk voor de renovatie van het viaduct wordt momenteel afgerond. Details liggen nu nog niet 100 % vast (voegen, haalbaarheid van nieuwe geluidschermen, enz.). De inspectie van Januari 2019 zal nog bijkomende informatie opleveren die vervolgens wordt meegenomen in de studie met het oog op de renovatie.
• in 2019 volgt de aanbesteding voor de renovatie van het viaduct.
• In 2020 wordt de renovatie van de eerste rijrichting uitgevoerd.
• in 2021 volgt de tweede rijrichting.
WAT MET DE ALTERNATIEVEN VOOR HET VIADUCT OP LANGE TERMIJN ?
Als het studiewerk voor de renovatie is afgerond, zal er door AWV een eerste studie worden opgestart om te bepalen welke alternatieven op lange termijn technisch haalbaar zijn. Hierbij zal onder andere vzw Viadukaduk betrokken worden, maar ook andere bewonersgroepen zullen inspraak krijgen indien gewenst. Daarna kan een ruimere studie gebeuren (kosten-baten, wenselijkheid, enz.) om de verschillende alternatieven af te wegen.

balk

September 2018 / Enquête en het kopstukkendebat
750 mensen vulden de ViaduKaduk enquête in, 350 kwamen naar het kopstukkendebat.

Het was zoeken naar een vrije stoel in de Vierde Zaal (Gentbrugge) waar het kopstukkendebat rond de toekomst van de E17 plaatsvond tijdens de zomerse maandagavond 17 september 2018. De overweldigende opkomst – met ca. 350 aanwezigen waarschijnlijk één van de drukst bijgewoonde debatten van de hele Gentse campagne – illustreert het sterke draagvlak dat bestaat voor de problematiek rond de E17. Er daagden niet enkel mensen uit Ledeberg en Gentbrugge op. Ook inwoners uit de R4-gemeenten Zwijnaarde en Heusden-Destelbergen waren van de partij: een bewijs dat luchtkwaliteit, geluidshinder en mobiliteit onderwerpen zijn die leven onder de bevolking.

De resultaten van de enquête zijn te raadplegen via deze link: Gegevens_Allemaal_180914

Het volledige verslag in PDF via deze link

Reportages door derden:
AVS reportage naar aanleiding van de enquête

Schermafbeelding 2018-09-20 om 09.21.57

Kopstukkendebat 17.09.2018 in de Gentenaar

41990556_10217440375709218_3403803419356430336_n

Kopstukkendebat Online, HLN
Enquête verslag Online, De Standaart

Foto’s:

balk

Promotie enquête en kopstukkendebat:

Schermafbeelding 2018-08-23 om 15.01.22
Deze enquête werd afgesloten op 14.09.2018/22u.
De resultaten zijn te raadplegen via deze link: Gegevens_Allemaal_180914

to FB

balk

ViaduKaduk vzw zet het viaduct ook in het Vlaams Parlement op de agenda.
– Resolutie om E17-viaduct aan te pakken –

De tekst van de resolutie over het E17-viaduct zoals die door de 5 partijen in het vlaams parlement is opgesteld.
zie deze link:
http://docs.vlaamsparlement.be/pfile?id=1382201
resolutie 3

MEDIA
• AVS: 21 maart 2018
Vijf Vlaamse parlementsleden (Mathias De Clercq, Joris Vandenbroucke, Elke Sleurs, Björn Rzoska en Valerie Taeldeman) dienen een partijoverschrijdende resolutie in om de hinder van het E17-viaduct in Gentbrugge aan te pakken. Daarin wordt een hoogtechnologische renovatie van het viaduct gevraagd, en een studie naar mogelijke alternatieven voor het viaduct. Verder moet de bewonersgroep Viadukaduk nauw bij het dossier worden betrokken. De resolutie moet nog in het parlement worden goedgekeurd. Dat zou nog voor de zomer gebeuren.
link: http://www.avs.be/avsnews/resolutie-om-e17-viaduct-aan-te-pakken
De reportage kan je zien via deze link

• Het Nieuwsblad:
link: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180321_03422259
nieuwsblad

resolutie
meer foto’s :
https://www.flickr.com/photos/zoziejefgeldof/sets/72157691653029892

resolutie 2

balk

SNEL-WEG-DROMEN
Via het Burger-budget-project ‘snelwgdromen’ wil ViaduKaduk elke Gentenaar de kans geven om zijn gedacht te zeggen over de toekomstige stadsontwikkeling in het gebied waar voorlopig nog de E17 boven de grond ligt.  We zullen dit onder andere doen door in Gentse buurten langs te gaan met een grote interactieve speel-maquette van het gebied, zodat we samen met de Gentenaars alle nieuwe ideeën en invullingen op een directe manier heel concreet kunnen maken.
De maquette werd op 3 oktober voorgesteld op het Stadhuis (foto).

1MAQ

INFO-MOMENT in De Vierde Zaal /Gentbrugge, over het ontwerp van de Structuurvisie 2030, RUIMTE voor GENT / 16 oktober 2017 van 19u30 tot 21u30
Programma:
– 19u30: onthaal en verwelkoming
– 19u40: inleiding door Sven Taeldeman, schepen van Stadsontwikkeling, Ruimtelijke Planning en Wonen
– 19u50: presentatie van het ontwerp van de structuurvisie door Simon Verledens, ruimtelijk planner bij de Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Planning en Philippe Van Wesenbeeck, diensthoofd van de Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Planning
– 21 uur: mogelijkheid tot vragen

VERSLAG:
De voorstelling van de maquette in De Vierde Zaal door Stad Gent was een succes met een mooie opkomst en actieve deelname door bewoners van Gentbrugge en daarbuiten, het eerste bewijs dat de maquette veel wilde ideeën los kan maken!
De maquette zal ook na deze infodag maximaal ingezet worden, o.a. door ViaduKaduk, om mensen hands-on te laten participeren in het debat over het ruimtegebruik ter hoogte van het viaduct…
Meer info:  https://ruimtevoor.stad.gent/…/infomoment-over-het-ontwerp-…

10
balk

 

gerelateerde LINKS

Animatiefilmp ‘E17 onder de grond’.   YouTube-kanaal ViaduKaduk

you-tube-kaduk

A glimpse of where we’re going’ Website STAM
Ruimte voor Gent’ Website Stad Gent

balk

VOORBIJE ACTIVITEITEN:

2de ViaduKaduk INFOAVOND, 6 maart 2017

Onderwerp van de avond: De toekomst van leven en wonen rond het E17-viaductDienstencentrum ‘de VierdeZaal’, Driekbeekstraat 2, Gentbrugge.
Toegang GRATIS.

Verslag over deze en vorige infoavond, zie deze link of via de nieuwsbrief

v-kaduk-infoavond17

balk

Dossier Groen Drieske:
Zoals we al eerder  melden is ook ViaduKaduk betrokken in het dossier “uitbreiding van het Groen Drieske naar het huidige dienstencentrum in Gentbrugge”, vlakbij de E17.
Overleg met Stad Gent vond plaats op 22/11/2016 en op 29/03/2017. De neerslag van dat laatste overleg is opnieuw in een gemeenschappelijke communicatietekst gegoten waarmee alle partijen akkoord gaan. Hieronder de communicatietekst:
“Op 29 maart 2017 vond een tweede ontmoeting plaats tussen de schepen van onderwijs, de directie, coördinerend directeur, WOVO (werkgroep onafhankelijke verontruste ouders), dienst Milieu en Klimaat, dienst vastgoedbeheer en ViaduKaduk vzw plaats. Op de agenda stond de bespreking van de bijkomende metingen, de eventuele aanpassingen aan het gebouw en de vraag tot zoektocht naar alternatieve locaties.
• Alle partijen erkennen de urgentie tot uitbreiding van de bestaande schoolcapaciteit in het licht van de toenemende bevolkingsdruk in Gentbrugge, maar herbevestigen hierbij aansluitend dat de gezondheid van de kinderen en het schoolpersoneel voorop dient te staan.
• Binnen enkele maanden starten, op vraag van WOWO, Viadukaduk en het schoolbestuur, bijkomende metingen van NO2 op de site van het dienstencentrum. Deze zullen, in samenwerking met de Vlaamse Milieumaatschappij, gedurende een geheel jaar plaatsvinden. De resultaten worden verwacht in het najaar van 2018. In de zomer van 2017 zullen een aantal vergelijkende black carbon metingen uitgevoerd worden met het oog op de gebouworiëntatie. Daarnaast zal ook een advies aan het Agentschap Zorg en Gezondheid opgevraagd worden.
• Het bouwdossier zit nog in de voorbereidende fase. In september 2017 wordt een ontwerper aangesteld die een voorontwerp en een definitief ontwerp (nadat de resultaten van alle metingen en gevraagde advies bekend zijn) maakt. De gunning van de bouw volgt pas in januari 2019. Dit geeft de tijd om gedurende of tussen deze fases in stil te staan bij het AZG-advies en de uitkomst van de meetresultaten.
• Expertise met het verbeteren van luchtkwaliteit en geluid wordt nu al opgenomen als één van de toewijzingscriteria bij het selecteren van een ontwerp. De schepen neemt de vraag tot het zoeken naar mogelijke alternatieve locaties op met haar collega’s binnen het bestuurscollege. Met daarbij ook aandacht voor mogelijkheden buiten het stadspatrimonium en opportuniteiten voor nieuwbouwprojecten, ook zonder eventuele koppeling aan ‘t Groen Drieske. De schepen nodigt hierbij WOVO en alle betrokken burgers uit om eventuele voorstellen en opportuniteiten kenbaar te maken.
• Alle ouders van ’t Groen Drieske worden via de vaste communicatiekanalen van de school op de hoogte gehouden.”

balk

ViaduKaduk op de tentoonstelling in het STAM

stam-kaduk

‘A glimpse of where we’re going’

Op de tentoonstelling in het STAM – Stadsmuseum Gent ‘A glimpse of where we’re going’ gaat er veel aandacht en sympathie naar de tafel van ViaduKaduk vzw en de animatiefilm over de ‘E17 onder de grond’, (zie link)
De focus ligt op het verhaal van het E17-viaduct dwars door Gent en de warme oproep om mee te dromen van een alternatief. De animatiefilm vormt het resultaat van de Ruimtepiloten en is een co-creatie van de Dienst Beleidsparticipatie van de Stad Gent en vzw ViaduKaduk.
Het begon allemaal toen het project ‘E17 onder de grond’ als favoriet gekozen werd tijdens de wedstrijd ‘Ruimte voor Gent’ (zie link)
De tentoonstelling loopt van 23.10.2016 t.e.m. 07.05.2017
Uitnodiging: op 27.11.2016 om 11 u bezoeken we de tentoonstelling samen met de leden van vzw ViaduKaduk  (leden hebben een uitnodiging gekregen via mail)
LINKS
A glimpse of where we’re going’ Website STAM
Ruimte voor Gent’ Website Stad Gent
Animatiefilmp ‘E17 onder de grond’.   YouTube-kanaal ViaduKaduk

you-tube-kaduk

balk

Parlementair overleg over de toekomst van het E17-viaduct, 25.08.16

Vanuit diverse partijen gingen vijf parlementairen uit de Gentse regio in op de uitnodiging van de beleidswerkgroep van Viadukaduk vzw om het dossier van het E17-viaduct samen hoger op de politieke agenda te krijgen.
Het werd een open en constructief overleg met Federale Volksvertegenwoordigers Sarah Claerhout (CD&V) en Peter Dedecker (n-va), en met de Vlaamse Volksvertegenwoordigers Mathias De Clercq(Open Vld), Björn Rzoska (Groen) en Joris Vandenbroucke (sp.a) die alle drie zetelen in de Commissie Mobiliteit.
De parlementairen pleiten samen bij Minister Ben Weyts voor het zeer grondig bestuderen en uitvoeren van de renovatiewerken die in 2020 voorzien zijn, zodat de beste technische oplossingen voor de voegen, het lawaai en de uitstoot van fijn stof maximaal resultaat opleveren.
Zij scharen zich unaniem achter de vraag van Viadukaduk om in het Mobiliteitsplan Vlaanderen expliciet de doorgedreven studie op te nemen van alle mogelijke alternatieven voor de mobiliteitsdoelstellingen op lange termijn en voor de technische uitwerking.
 
Op de foto vlnr: Hans Verbeeck, Björn Rzoska, Peter Dedecker, Joris Vandenbroucke, Mathias De Clercq, Sarah Claerhout, Olivier Decock, Brecht Masschaele, Jan Vanhee en Guy Bosman.
overeg
Artikel in De Gentenaar, 1 september 2016
 
balk
ViaduKaduk FEEST!
Het ViaduKaduk-FEEST van 2016 ligt al een tijdje achter de rug.
Hieronder nog enkele kinks om terug te blikken
Lees de welkomstspeech van voorzitter Hans Verbeeck en
de speech van burgemeester Daniel Termont op de FEEST pagina
Bekijk het videoverslag op YouTube
Foto album 1 (op FB), Foto album 2 (op FB)
balk
Schermafbeelding 2016-02-19 om 09.07.42

26 sept 2020

Schermafbeelding 2020-09-26 om 11.21.34

Affichecampagne met slogans van bewoners in de steigers.
Meer daarover zeer binnenkort
De affiche met slogans kan je alvast hier downloaden: Viadukaduk Slogans_A3

balk
25 sept 2020
in de nacht van 14 op 15 september werden er weer herstellingswerken uitgevoerd door AWV . Daarvoor werd alle verkeer omgeleid via de R4.
We hielden via onze facebook pagina een bevraging bij omwonenden. Daaruit bleek dat de herstellingswerken geen positief effect hadden op de trillingen.
De nachtrust van verschillende omwonenden wordt, nog steeds, permanent verstoord !

balk
25 juli 2020
Hieronder de resultaten van de TWEEDE enquête ivm de renovatiewerken en de gevolgen ervan voor de bewoners rond het viaduct.
Waar gaat het over ?  zie vorige post hieronder van 3 juli 2020

Pdf met de volledige resultaten en ook individuele reacties van bewoners en  namen van de straten waar de problemen zich voordoen: Viadukaduk_enquête_2_Renovatie_E17_viaduct_2020

balk
10 juli 2020
Hieronder de pdf met de resultaten van de eerste enquête (begin juli) ivm de renovatiewerken en de gevolgen ervan voor de bewoners rond het viaduct.
Waar gaat het over ?  zie vorige post hieronder van 3 juli 2020

Korte samenvatting van de resultaten:
• De meerderheid van de meer dan 70 respondenten vindt dat de trillingen in huis niet verminderd zijn na de herstellingswerken aan het wegdek van 4 op 5 juli.
• 14 mensen meldden schade aan het huis (door de trillingen).

Enkele grafieken (screenshots)
Schermafbeelding 2020-07-10 om 22.59.41
Schermafbeelding 2020-07-10 om 22.59.52

Pdf met de volledige resultaten
en ook individuele reacties van bewoners en  namen van de straten waar de problemen zich voordoen: Enquête#1 Renovatie E17viaduct 2020

WAT NU ?
Het enige wat we op dit moment (10juli) kunnen zeggen is dat:
– AWV bijkomende herstellingswerken aan het wegdek zal uitvoeren één van de komende nachten (waarbij heel de snelweg zal afgezet worden).
– een flitspaal zal geïnstalleerd worden die de snelheidsovertredingen zal registreren
– de trajectcontrole zal geactiveerd worden (snelheidsbeperking tot 50 km/h), maar het is nog niet duidelijk wanneer die controle van start zal gaan.

Viadukaduk zal de impact van deze maatregelen samen met AWV zo snel mogelijk evalueren. Daarom zal er ook een tweede enquête, waar bewoners kunnen aangeven of iets veranderd is, opnieuw nodig zijn. De link naar de enquête zal volgen in nieuwsbrief en facebook
Eind juli gaan we vervolgens terug met AWV en Stad Gent rond tafel zitten om te bespreken of er nog bijkomende maatregelen nodig zijn om de rust van de omwonenden te garanderen.
balk
3 juli 2020
TRILLEN EN BEVEN ! / Stand van zaken:
Momenteel rijdt al het (vracht)verkeer in 2 richtingen over de helft van het viaduct. Het wegdek en de structuur kan dit duidelijk niet aan; het beton wordt aan de voegen stuk gereden en komt los te liggen. Dit resulteert voor vele omwonenden in constante trillingen, schade aan de huizen (barsten in de muur) en bij velen een gebrek aan nachtrust, nacht na nacht !
AWV deed al een poging om de schade aan het viaduct op te lappen maar zonder (blijvend) resultaat.
De nacht van zondag 6 op maandag 7 juni worden er terug herstellingen uitgevoerd in een nieuwe poging om de trillingen te bezweren.
Maandag 7 juli zal viaduKaduk een online-enquête lanceren waar bewoners kunnen melden of de situatie in hun straat al dan niet verbeterd is na de herstellingen van zondagnacht. Afhankelijk van de resultaten zal AWV al dan niet andere oplossingen zoeken.

Blijf op de hoogte en ontvang de link naar de enquête via onze nieuwsbrief die maandag verzonden zal worden.
De link zal ook verschijnen op deze web-pagina en op onze facebook-pagina maandagmorgen.
Alvast bedankt voor de medewerking.
LINK naar de bevraging : (afgesloten vrijdagavond 10 juli 2020)

balk

22.04.2020

Onze nieuwsbrief van 22 april 2020
INHOUD:
• De renovatie van het viaduct is van start gegaan
• Viadukaduk meet de geluidsimpact van de renovatie
• Een meetpunt bij jouw thuis? Laat van je horen! ( + Voorwaarden meetlocatie)

Lees de nieuwsbrief via >deze link<

balk

9.11.2019

Schermafbeelding 2019-11-08 om 16.22.09Voor alle omwonenden van het viaduct

SAVE THE DATE: maandag 16 december
INFO-MARKT over renovatie E-17 viaduct in deVierdeZaal, Gentbrugge.

Op maandag 16 december organiseert het Agentschap Wegen en Verkeer, in samenspraak met Viadukaduk, een infomarkt voor omwonenden over de renovatie van het E17 viaduct die gepland is in 2020 en 2021.
Tussen 16 en 21 uur zal u doorlopend terecht kunnen in De Vierde Zaal met al uw vragen over de renovatie (timing, geluidswerende maatregelen, minder hinder maatregelen tijdens de werken, …).
Ook ViaduKaduk zal een infostand hebben. Meer details volgen binnenkort.
balk

9.11.2019

Schermafbeelding 2019-11-09 om 10.49.06

ViaduKaduk zoekt SLOGANS (en jij kan helpen)
• Waar gaat het over?
Het einde van het Gentbrugse E17-viaduct, zoals we het de laatste decennia kenden, komt nu écht in zicht. We doelen daarmee niet op de nakende renovatie die er komt in 2020-2021, wél op de lange termijnoplossing. Als een gevolg van de resolutie uit 2018 waarmee Viadukaduk en enkele politici de problematiek van het viaduct op de agenda van de Vlaams regering zette, start deze nu ook daadwerkelijk de eerste studie op naar duurzame oplossingen voor de lange termijn. 

Dit betekent dus ook meteen dat er werk op de plank ligt voor Viadukaduk. De bal is aan het rollen, maar moet blijven rollen. Ook nu er werk wordt gemaakt van lange termijn oplossing, willen we als bewonersgroep blijvend betrokken worden in het proces, zodat we mee kunnen vorm geven aan een oplossing die de leefkwaliteit van de buurt echt verhoogt. We willen ook op allerlei manieren ’zichtbaar’ zijn en omwonenden rond het viaduct betrekken en informeren.

• We vragen INPUT VAN OMWONENDEN.
Eén van de eerste initiatieven is het ophangen van grote spandoeken met (ludieke) SLOGANS op de werf-hekkens rond het viaduct, tijdens de renovatiewerken. De slogans moeten betrekking hebben op het viaduct, zijn geschiedenis, zijn toekomst, ook als het er eventueel niet meer is, wat geeft dat aan mogelijkheden? hoe kan het er daar dan uitzien? wat kan er in de plaats komen?

Bedenk jij ook een SLOGAN?
Geef je creativiteit de vrije loop met een slogan van maximum 100 tekens of karakters (handige teller: https://adresults.nl/tools/character-count-tool/), en maak kans op één van de 5 cadeaubonnen ter waarde van 20€ voor een etentje bij Blomme in Gentbrugge.
Stuur je inzendingen (max 5 per persoon) vòòr 10 december naar viadukaduk@gmail.com en/of plaats ze onder de facebook post (over de slogans)  op https://www.facebook.com/viaduk.kaduk/

• De beste 5 slogans zullen worden geselecteerd en bekend gemaakt op de INFO-MARKT over de renovatie van het E-17 viaduct in deVierdeZaal op 16 december, en op onze website en FB-pagina.
Meer over de info-markt zie nieuwsbericht hierboven

balk

12.10.2019 / uit onze nieuwsbrief:

Beste,
Viadukaduk heeft groot nieuws en dat willen we graag met jullie delen!

Het einde van ons Gentbrugse viaduct, zoals we het de laatste decennia kenden, komt nu écht in zicht. We doelen daarmee niet op de nakende renovatie (die komt er ook in 2020-2021), wél op de lange termijnoplossing. Als een gevolg van de resolutie uit 2018 waarmee Viadukaduk en enkele politici de problematiek van het viaduct op de agenda van de Vlaams regering zette, start deze nu ook daadwerkelijk de eerste studie op naar duurzame oplossingen voor de lange termijn. 

Voor Viadukaduk is dit een grote overwinning en een belangrijke eerste stap richting een werkelijk alternatief voor ons viaduct. De studie zal in 2020 worden uitgevoerd en zal onder andere bepalen hoe ruim alle mogelijke alternatieven voor het viaduct mogen worden gezocht in de volgende fase en welke actoren moeten worden betrokken in het proces.

Dit betekent dus ook meteen dat er werk op de plank ligt voor Viadukaduk. De bal is aan het rollen, maar moet blijven rollen. Ook nu er werk wordt gemaakt van een oplossing voor de lange termijn, willen we blijvend betrokken worden in het proces, zodat we mee kunnen vorm geven aan een oplossing die de leefkwaliteit van de buurt echt verhoogt.

Meer weten over de studieopdracht?
https://www.vlaanderen.be/nbwa-news-message-document/document/0901355780278e3e  (beslissing Vlaamse regering)

https://enot.publicprocurement.be/enot-war/preSearchNotice.do
(overheidsopdracht voor studie die begin september is gelanceerd)

Meer weten over ons initiatief Ademruimte?

Meedenken over de toekomst van het viaduct en lid worden van Viadukaduk (vanaf 1€)?

balk

06.07.2019

Info over de huidige werken en de sanering 2020/2021, zie onze nieuwsbrief met alle info van het Agentschap Wegen en Verkeer.

Infomoment in het najaar van 2019
Om alle omwonenden en geïnteresseerden goed te informeren over de geplande werken, organiseert AWV, samen met Viadukaduk, de bewonersgroep die actief is rond het viaduct, een infomoment in het najaar van 2019.

We wensen iedereen een leuke zomer !
Wij houden u op de hoogte via onze nieuwsbrieven, deze website en onze facebook pagina

balk

11.05.2019
ViaduKaduk had vrijdag 10 mei een constructief overleg met het ‘Agentschap Wegen en Verkeer’ (AWV) over de renovatie van het E17 viaduct in 2020-2021, én over het traject naar een lange termijn alternatief.
Meer details over de renovatie zullen, in overleg met AWV, volgende maand worden gecommuniceerd o.a. via onze FB-pagina, deze Website en Nieuwsbrief

Schermafbeelding 2019-05-11 om 13.11.01
Foto: Donald Schockaert

balk

24.04.2019

Fiets_site

Uitnodiging FIETSTOCHT, zondag 5 mei van 14u30 tot 17u00

‘ViaduKaduk’ en ‘Geen2deR17′ nodigen je uit voor een recreatieve fietstocht op zondag 5 mei van zo’n 25 kilometer in de buurt van de Gentse snelwegen. Met deze fietstocht lanceren we het burgerinitiatief ‘AdemRuimte’. We fietsen van de Gentbrugse Meersen over Heusden en Destelbergen nabij de Damvallei en terug . We starten om 14u30 bij Boer Janssens in de Gentbrugse Meersen (link Google maps) en staan om 17u terug op de startplaats. Iedereen is welkom, jong en oud. We zorgen voor de nodige veilige begeleiding. Wie ook mee wil met de nodige verzekering, schrijft zich best in via deze link.
Surf ook naar het Fietstocht-event op Facebook, daar kan je aanduiden of je deelneemt en ook vrienden uitnodingen. Bedankt om te liken en te delen !

Hopelijk tot op de fietstocht .

balk

26.02.2019
Behoefte aan  A D E M R U I M T E ?
Viadukaduk wil een duurzaam alternatief voor het brokkelviaduct in Gentbrugge, dat past in een MASTERPLAN voor de Gentse snelwegen.
De bewonersgroepen ViaduKaduk (Gentbrugge/Ledeberg) en Geen2deR17 (Heusden/Destelbergen https://geen2der17.com/) slaan de handen in elkaar en richtten samen de burgerbeweging ‘ADEMRUIMTE‘ op.
In de aanloop naar de Vlaamse verkiezingen in mei lanceert Ademruimte een MANIFEST met 10 principes waarin we aan politici en beleidsmakers vragen om werk te maken van een duurzaam MASTERPLAN VOOR SNELWEGEN IN EN ROND GENT (R4 – E17 – B401 – E40).
Snelwegen spelen een belangrijke rol in onze mobiliteit, echter, de wijze waarop de Gentse snelwegen vandaag dichtbevolkte woongebieden doorsnijden is niet meer van deze tijd.
Om een breed draagvlak voor het manifest te creëren en een duidelijke boodschap ten aanzien van het beleid te kunnen geven, vragen we aan organisaties en personen om dat manifest mee te ondertekenen.
Heb je behoefte aan Ademruimte ?
De website met de inteken-module en het MANIFEST kan je vinden op https://ademruimte.gent/

ADEMRUIMTE

balk

Uit onze nieuwsbrief 17.01.2019
Beste,
Eerst en vooral onze beste wensen voor het nieuwe jaar…
We nodigen jullie alvast uit op onze nieuwjaarsdronk annex ludieke actie op Vrijdag 25.01.2019 om onze eisen (die u verder hieronder kan lezen)  kracht bij te zetten. Maar eerst dit: zoals U waarschijnlijk al kon merken, het E17 brokkel-viaduct was de laatste maanden niet uit de media te slaan.
Een korte bloemlezing
Ondanks dat de onderdoorgangen veilig werden verklaard (november 2018) kwamen er toch nog brokstukken naar beneden; op een fietspad en door het dakraam van een autobus. Het viaduct werd hals over kop afgezet, de LIJN-site en de P&R ontruimd, onderdoorgangen werden afgesloten of extra beveiligd met kokers en netten. Alles weer veilig… tot er vervolgens een brokstuk het achterraam van een rijdende auto verbrijzelde. Dat laatste was volgens AWV echter een spijtig “ongeluk” en alles was wel degelijk “veilig”. Maar er kwamen getuigenissen en interne communicatie naar boven van het team dat het viaduct moet controleren. Het lijkt er sterk op dat AWV feiten verdoezelt. De controleurs melden bovendien nog meer risico’s… Onverantwoord !
De afgelopen veiligheidsacties lijken eerder op paniekvoetbal en zorgen voor bijkomende frustraties bij de omwonenden (parkeerdruk, slechte communicatie).
De meeste persartikels en updates hierover zijn te vinden op onze ViaduKaduk FB-pagina
Zo kan het echt niet verder.
ViaduKaduk eist niet alleen échte veiligheid, transparantie en inspraak op korte termijn maar ook en vooral een duidelijke oplossing op lange termijn. Om onze eisen kracht bij zetten nodigen we onze zijn leden en omwonenden uit voor een ludieke ACTIE: we heffen samen het glas aan de voet van het viaduct op vrijdag 25 januari van 18.30 tot 19.30 op de hoek van de Land-van-Rode Laan en de Oude Brusselseweg. Vergeet jullie strijkplanken en (half)volle flessen of hapjes niet mee te brengen, tot dan !

schermafbeelding 2019-01-17 om 09.46.21

Viadukaduk nieuwjaarseisen 2019
1 – Stop met nutteloos en kortzichtig oplapwerk te plannen en denk eerst na over fundamentele oplossingen op lange termijn. Maak eerst een keuze over het lange termijn alternatief voor het E17 viaduct. Ontwikkel hierover een doordachte visie samen met alle betrokkenen. Een eventuele renovatie moet worden ingepast binnen deze lange termijn visie, zodat geen belastinggeld meer wordt weggegooid aan eindeloos oplapwerk zonder een plan voor de toekomst.
2 – Wij vragen een duidelijk engagement om de studie en uitvoering van een lange termijn-alternatief voor de Gentse E17 op te nemen in het nieuwe Vlaamse regeerakkoord dat in 2019 zal worden opgemaakt.
3 – Zorg dat zo’n lange termijn alternatief past binnen een totaalvisie: een masterplan voor alle Gentse snelwegen.
4 – Als er toch nood blijk aan een renovatie van het viaduct in 2020-2021, maak dan de nodige budgetten vrij voor state-of-the-art geluidswering (wegdek, voegen, panelen, …). Wij vrezen dat door de steeds slechtere toestand van het viaduct, de vastgelegde budgetten vooral naar herstellingen zullen gaan en dat de geluidswerende ingrepen te duur zullen blijken.
5 – Betrek burgers, alle betrokkenen in de maatschappij (organisaties, handelaars, bedrijven, …), en natuurlijk ook de lokale overheden, bij alle stappen in dit proces om tot een echt gedragen oplossing te komen. Hiervoor moeten ook de nodige budgetten worden vrijgemaakt. Ook van het renovatiebudget moet een percentage worden vrijgemaakt om inspraak voor de omwonenden omtrent zowel de renovatie als de visie op lange termijn te organiseren.
6 – Om een dergelijk complex proces in goede banen te leiden, eist Viadukaduk met onmiddellijke ingang de aanstelling van een intendant. Dat was trouwens in een verkiezingsdebat ook het voorstel van de huidige Gentse burgemeester zelf.
balk
21.12.2018
Langs waar onder het viaduct ? Voetgangers, fietsers, auto’s

klik op de map om te vergroten.

Schermafbeelding 2018-12-21 om 13.44.19

zie ook via deze link
19.12.2018
Veiligheidsmaatregelen voor viaduct Gentbrugge
zie website AWV:
https://wegenenverkeer.be/werken/veiligheidsmaatregelen-voor-viaduct-gentbrugge
06.12.2018
B.R.O.K.S.T.U.K.K.E.N / wat nu ? 

Communicatie naar de buurtbewoners en onze leden na overleg met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV)
Twee weken geleden zag een ViaduKaduk-lid tijdens het fietsen een vuistgroot brokstuk op het fietspad vallen onder het viaduct aan de Henri Pirennelaan. Dit was even schrikken, zeker omdat we dachten dat de situatie veilig was na de ‘aftikactie’ van AWV de voorbije weken. Niet dus !
ViaduKaduk heeft dit voorval gemeld aan AWV en de burgemeester en op de grote risico’s gewezen.
Stad Gent heeft daarop een onafhankelijk expert de situatie laten bekijken en deze werd als onveilig beoordeeld.
Het AWV neemt daarom extra maatregelen.
Op Donderdag 29.11.’18 vond er een overleg plaats tussen vzw ViaduKaduk en AWV. Het werd een nuttig en constructief overleg. Er werd onder andere afgesproken dat AWV vanaf nu kort op de bal, transparant en rechtstreeks aan ViaduKaduk zal communiceren, zodat wij op onze beurt onze leden en buurtbewoners op de hoogte kunnen houden met informatie uit eerste hand.
WAT ZAL ER IN FUNCTIE VAN DE VEILIGHEID GEBEUREN op korte termijn ?
• In december 2018 komen er netten ter hoogte van de Henri Pirennelaan, daar waar het brokstuk naar beneden viel. Het blijkt voorlopig niet nodig om elders ook netten te spannen.
• De komende weken zal er wekelijks een visuele controle van het volledige viaduct uitgevoerd worden.
• In januari 2019 volgt er een maand lang een grondige inspectie van het volledige viaduct door verschillende experten van AWV.
• Afhankelijk van de resultaten van die grondige inspectie in januari zullen er extra maatregelen worden genomen indien dat nodig blijkt (bijvoorbeeld plaatsen van extra netten).
WAT IS DE STAND VAN ZAKEN i.v.m. de “RENOVATIE” ?
• Het studiewerk voor de renovatie van het viaduct wordt momenteel afgerond. Details liggen nu nog niet 100 % vast (voegen, haalbaarheid van nieuwe geluidschermen, enz.). De inspectie van Januari 2019 zal nog bijkomende informatie opleveren die vervolgens wordt meegenomen in de studie met het oog op de renovatie.
• in 2019 volgt de aanbesteding voor de renovatie van het viaduct.
• In 2020 wordt de renovatie van de eerste rijrichting uitgevoerd.
• in 2021 volgt de tweede rijrichting.
WAT MET DE ALTERNATIEVEN VOOR HET VIADUCT OP LANGE TERMIJN ?
Als het studiewerk voor de renovatie is afgerond, zal er door AWV een eerste studie worden opgestart om te bepalen welke alternatieven op lange termijn technisch haalbaar zijn. Hierbij zal onder andere vzw Viadukaduk betrokken worden, maar ook andere bewonersgroepen zullen inspraak krijgen indien gewenst. Daarna kan een ruimere studie gebeuren (kosten-baten, wenselijkheid, enz.) om de verschillende alternatieven af te wegen.

balk

September 2018 / Enquête en het kopstukkendebat
750 mensen vulden de ViaduKaduk enquête in, 350 kwamen naar het kopstukkendebat.

Het was zoeken naar een vrije stoel in de Vierde Zaal (Gentbrugge) waar het kopstukkendebat rond de toekomst van de E17 plaatsvond tijdens de zomerse maandagavond 17 september 2018. De overweldigende opkomst – met ca. 350 aanwezigen waarschijnlijk één van de drukst bijgewoonde debatten van de hele Gentse campagne – illustreert het sterke draagvlak dat bestaat voor de problematiek rond de E17. Er daagden niet enkel mensen uit Ledeberg en Gentbrugge op. Ook inwoners uit de R4-gemeenten Zwijnaarde en Heusden-Destelbergen waren van de partij: een bewijs dat luchtkwaliteit, geluidshinder en mobiliteit onderwerpen zijn die leven onder de bevolking.

De resultaten van de enquête zijn te raadplegen via deze link: Gegevens_Allemaal_180914

Het volledige verslag in PDF via deze link

Reportages door derden:
AVS reportage naar aanleiding van de enquête

 

Kopstukkendebat 17.09.2018 in de Gentenaar

 

Kopstukkendebat Online, HLN
Enquête verslag Online, De Standaart

Foto’s:

balk

Promotie enquête en kopstukkendebat:

Schermafbeelding 2018-08-23 om 15.01.22
Deze enquête werd afgesloten op 14.09.2018/22u.
De resultaten zijn te raadplegen via deze link: Gegevens_Allemaal_180914

to FB

balk

ViaduKaduk vzw zet het viaduct ook in het Vlaams Parlement op de agenda.
– Resolutie om E17-viaduct aan te pakken –

De tekst van de resolutie over het E17-viaduct zoals die door de 5 partijen in het vlaams parlement is opgesteld.
zie deze link:
http://docs.vlaamsparlement.be/pfile?id=1382201
resolutie 3

MEDIA
• AVS: 21 maart 2018
Vijf Vlaamse parlementsleden (Mathias De Clercq, Joris Vandenbroucke, Elke Sleurs, Björn Rzoska en Valerie Taeldeman) dienen een partijoverschrijdende resolutie in om de hinder van het E17-viaduct in Gentbrugge aan te pakken. Daarin wordt een hoogtechnologische renovatie van het viaduct gevraagd, en een studie naar mogelijke alternatieven voor het viaduct. Verder moet de bewonersgroep Viadukaduk nauw bij het dossier worden betrokken. De resolutie moet nog in het parlement worden goedgekeurd. Dat zou nog voor de zomer gebeuren.
link: http://www.avs.be/avsnews/resolutie-om-e17-viaduct-aan-te-pakken
De reportage kan je zien via deze link

• Het Nieuwsblad:
link: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180321_03422259

resolutie
meer foto’s :
https://www.flickr.com/photos/zoziejefgeldof/sets/72157691653029892

resolutie 2

balk

SNEL-WEG-DROMEN
Via het Burger-budget-project ‘snelwgdromen’ wil ViaduKaduk elke Gentenaar de kans geven om zijn gedacht te zeggen over de toekomstige stadsontwikkeling in het gebied waar voorlopig nog de E17 boven de grond ligt.  We zullen dit onder andere doen door in Gentse buurten langs te gaan met een grote interactieve speel-maquette van het gebied, zodat we samen met de Gentenaars alle nieuwe ideeën en invullingen op een directe manier heel concreet kunnen maken.
De maquette werd op 3 oktober voorgesteld op het Stadhuis (foto).

1MAQ

INFO-MOMENT in De Vierde Zaal /Gentbrugge, over het ontwerp van de Structuurvisie 2030, RUIMTE voor GENT / 16 oktober 2017 van 19u30 tot 21u30
Programma:
– 19u30: onthaal en verwelkoming
– 19u40: inleiding door Sven Taeldeman, schepen van Stadsontwikkeling, Ruimtelijke Planning en Wonen
– 19u50: presentatie van het ontwerp van de structuurvisie door Simon Verledens, ruimtelijk planner bij de Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Planning en Philippe Van Wesenbeeck, diensthoofd van de Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Planning
– 21 uur: mogelijkheid tot vragen

VERSLAG:
De voorstelling van de maquette in De Vierde Zaal door Stad Gent was een succes met een mooie opkomst en actieve deelname door bewoners van Gentbrugge en daarbuiten, het eerste bewijs dat de maquette veel wilde ideeën los kan maken!
De maquette zal ook na deze infodag maximaal ingezet worden, o.a. door ViaduKaduk, om mensen hands-on te laten participeren in het debat over het ruimtegebruik ter hoogte van het viaduct…
Meer info:  https://ruimtevoor.stad.gent/…/infomoment-over-het-ontwerp-…

10

balk

VOORBIJE ACTIVITEITEN:

2de ViaduKaduk INFOAVOND, 6 maart 2017

Onderwerp van de avond: De toekomst van leven en wonen rond het E17-viaductDienstencentrum ‘de VierdeZaal’, Driekbeekstraat 2, Gentbrugge.
Toegang GRATIS.

Verslag over deze en vorige infoavond, zie deze link of via de nieuwsbrief

v-kaduk-infoavond17

balk

ViaduKaduk op de tentoonstelling in het STAM

stam-kaduk

‘A glimpse of where we’re going’

Op de tentoonstelling in het STAM – Stadsmuseum Gent ‘A glimpse of where we’re going’ gaat er veel aandacht en sympathie naar de tafel van ViaduKaduk vzw en de animatiefilm over de ‘E17 onder de grond’, (zie link)
De focus ligt op het verhaal van het E17-viaduct dwars door Gent en de warme oproep om mee te dromen van een alternatief. De animatiefilm vormt het resultaat van de Ruimtepiloten en is een co-creatie van de Dienst Beleidsparticipatie van de Stad Gent en vzw ViaduKaduk.
Het begon allemaal toen het project ‘E17 onder de grond’ als favoriet gekozen werd tijdens de wedstrijd ‘Ruimte voor Gent’ (zie link)
De tentoonstelling loopt van 23.10.2016 t.e.m. 07.05.2017
Uitnodiging: op 27.11.2016 om 11 u bezoeken we de tentoonstelling samen met de leden van vzw ViaduKaduk  (leden hebben een uitnodiging gekregen via mail)
LINKS
A glimpse of where we’re going’ Website STAM
Ruimte voor Gent’ Website Stad Gent
Animatiefilmp ‘E17 onder de grond’.   YouTube-kanaal ViaduKaduk

you-tube-kaduk

balk

Parlementair overleg over de toekomst van het E17-viaduct, 25.08.16

Vanuit diverse partijen gingen vijf parlementairen uit de Gentse regio in op de uitnodiging van de beleidswerkgroep van Viadukaduk vzw om het dossier van het E17-viaduct samen hoger op de politieke agenda te krijgen.
Het werd een open en constructief overleg met Federale Volksvertegenwoordigers Sarah Claerhout (CD&V) en Peter Dedecker (n-va), en met de Vlaamse Volksvertegenwoordigers Mathias De Clercq(Open Vld), Björn Rzoska (Groen) en Joris Vandenbroucke (sp.a) die alle drie zetelen in de Commissie Mobiliteit.
De parlementairen pleiten samen bij Minister Ben Weyts voor het zeer grondig bestuderen en uitvoeren van de renovatiewerken die in 2020 voorzien zijn, zodat de beste technische oplossingen voor de voegen, het lawaai en de uitstoot van fijn stof maximaal resultaat opleveren.
Zij scharen zich unaniem achter de vraag van Viadukaduk om in het Mobiliteitsplan Vlaanderen expliciet de doorgedreven studie op te nemen van alle mogelijke alternatieven voor de mobiliteitsdoelstellingen op lange termijn en voor de technische uitwerking.
 
Op de foto vlnr: Hans Verbeeck, Björn Rzoska, Peter Dedecker, Joris Vandenbroucke, Mathias De Clercq, Sarah Claerhout, Olivier Decock, Brecht Masschaele, Jan Vanhee en Guy Bosman.
overeg
Artikel in De Gentenaar, 1 september 2016
 
balk
Schermafbeelding 2016-02-19 om 09.07.42
Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op home

  1. Pingback: Project 9050

Reacties zijn gesloten.