ViaduKaduk FEEST !

Al zeggen we het zelf, het ViaduKaduk Feest, vlak naast het E17 viaduct, was een groot succes.
Honderden families kwamen naar het park om te genieten van het rijke aanbod en om het viaduct onder de grond te wensen.
Lees de welkomstspeech van voorzitter Hans Verbeeck en de
speech van burgemeester Daniel Termont onderaan deze pagina.

Bekijk het videoverslag op YouTube
Foto album 1 (op FB)
Foto album 2 (op FB)

Programma:

banner Viadukaduk Feest!
Zaterdag 21 mei van 14 u tot 22 u in het Frans Tochpark aan Muziekschool de Kunstbrug in Gentbrugge.
Doorlopend kinderanimatie van 14 tot 18 u, i.s.m. ‘De Speelkriebel’ en ‘Stichting Wereldboom’
Circusacts om 14:30  door Circo Daparro. Voor jong en oud !
Officiële opening om 16u met aanwezigheid van burgemeester Daniël Termont.
Wim Claeys speelt dan het Viadukaduk-Lied op zijn accordeon en de viaduk-cake wordt aangesneden.
Optredens
16:00 u – Turtle Wexvrolijke coverband
17:00 u – De Straatschendersvertalen de 10 hartewensen van Hart boven hard in het Gents !
18:00 u – De Gentbrugse/Turkse zangeres Melike Tarhan
19:00 u – De Gentse cabaretier Wim Claeys  & zijn 8-koppige Schuune Bende 
Infostanden van Viadukaduk, Natuurpunt, Stichting Wereldboom, Wijk Zonder Trein, …
Klimactiviteiten onder begeleiding van ervaren boomverzorgers van Stichting Wereldboom.
Gezonde en lekkere hapjes verzorgd door Natuurpuntwww.natuurpuntgent.be
Drank: boombar van ‘Boomtown’ www.boombar.be
Met het buurtfeest maakt ViaduKaduk samen met alle buurtbewoners de toekomstdroom van een gezellig en gezond buurtleven nù al waar. Buurtbewoners bundelen de krachten in vzw ViaduKaduk voor een betere leefkwaliteit voor iedereen. Omdat een duurzame oplossing voor het lawaai en fijn stof van het verkeer op het E17-viaduct nodig én mogelijk is.
Klik op de affiche om ze als PDF te downloaden /
kleiner
Enkele Ffto’s van de artiesten en de Boombar / Klik op de foto’s om te vergroten
Bedankt ook aan onze sponsors:
Carrefour, Vegetarisch restaurant De Zuidkant, Krantenwinkel AmC, Bakkerij Edelweiss, Bakkerij De Brabander,
Bakkerij Filip/Verheire, C&A Gentbrugge, De 3 Wilgen, Het Verhalenhuis.

balk

Welkomstspeech van Hans Verbeeck, voorzitter Viadukaduk vzw, tijdens het buurtfeest Viadukaduk Feest! op 21 mei 2016

“Goede namiddag allemaal, welkom op ons Viadukaduk-feest!
Ik ben blij dat jullie met zovelen zijn en het mooie weer hebben meegebracht.
Welkom ook meneer de burgemeester om hier mee met ons het feest te openen (alhoewel we al 2 uur bezig zijn).
De bewonersgroep ViaduKaduk streeft naar een leefbare woonomgeving rond het E17 viaduct. We zijn geen protest- of actiegroep, we willen een positief verhaal brengen. Vandaar dat we ervoor gekozen hebben om een groot buurtfeest te organiseren. Om te tonen dat we graag in Gentbrugge en Ledeberg wonen. We wonen hier graag en we willen hier graag blijven wonen. Maar we maken ons wel wat zorgen over het viaduct.
We hebben gekozen om het feest hier op deze symbolische plaats te doen: het mooie park dat sinds eind jaren ’60 in twee wordt gesplitst door het viaduct.
We maken ons zorgen over het viaduct omwille van het geluid en fijn stof.  Dit is een thema dat uitgebreid aan bod is gekomen op onze infoavond in februari, bijgewoond door 200 buurtbewoners.
We maken ons ook zorgen over de toekomst van het viaduct, het is immers versleten. Dit houdt op termijn risico’s in, niet alleen voor de auto’s op het viaduct, maar ook voor bewoners onder het viaduct.
De Vlaamse overheid beseft dat, en wil een scenario als dat van de Brusselse tunnels vermijden. Minister Weyts heeft een grondige (en waarschijnlijk dure) renovatie tegen 2020 aangekondigd. Zo zou de levensduur waarschijnlijk nog een 20-tal jaar worden verlengd. Maar wat daarna?  Daarover doet de overheid geen uitspraken, en daarover willen wij wel graag duidelijkheid. Is renovatie wel de juiste keuze? Is de renovatie afgewogen tegenover andere alternatieven? Ook daarover willen wij transparantie.
Het is een Europese verbindingsweg, met 120.000 voertuigen per dag. Deze verbinding kan niet zomaar doorgeknipt worden. dat beseffen wij wel. ViaduKaduk staat immers ook voor een vlotte mobiliteit in en rond Gent. Maar volgens ons zijn een vlotte mobiliteit en een leefbare woonomgeving wel te combineren, maar daarvoor is creativiteit, visie én politieke moed nodig!
Wij durven te dromen over alternatieven: een overkapping, een herverdeling van het verkeer over E17 en R4, een tunnel. En velen dromen met ons mee (zoals de stad Gent, het initiatief Ruimtepiloten, studiebureaus: tentoonstelling momenteel in STAM, ….). Ze dromen met ons mee over een Gents Ringland. Dergelijke scenario’s bieden vele mogelijkheden, voor natuur, woningbouw, stadsontwikkeling…
We willen dat deze scenario’s worden onderzocht, want het is ons niet om het even wat er komt ná het viaduct. We vinden dat er een goede doordachte keuze moet worden gemaakt, een keuze die de duur van een politieke legislatuur ver overstijgt.
Dat langetermijnperspectief willen wij als bewoners bewaken, want het gaat over de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen. Hiervoor zal ViaduKaduk zich blijven inzetten.
We krijgen vaak de vraag: waarom blijf je er dan wonen?
Wel, we leven graag in 9050, en iedereen van u heeft daar zo zijn redenen voor.
Om te tonen dat we hier graag wonen vieren we vandaag feest. Om te tonen dat wij hier blijven, maar dan wel graag met een alternatief voor het viaduct.
Bedankt meneer de burgemeester om hier aanwezig te zijn, omdat u ons een hart onder de riem komt steken. U mag straks het feest officieel openen en onze ViaduKaduk-cake aansnijden, maar eerst luisteren we naar het ViaduKaduk-lied! ”
Ontdek hier het Viadukaduklied

balk

Speech van Burgemeester Daniel Termont


Mijnheer de voorzitter, beste Hans
Dames en heren van Viadukaduk, en van vele andere verenigingen
En vooral, beste Gentbruggenaars
Hans heeft mij gevraagd om heel kort iets te zeggen en dit feestje officieel te openen. Hij weet natuurlijk dat ik ook schepen van Feestelijkheden ben geweest en dat ‘feestjes openen’ één van mijn vele specialiteiten is, dus dat komt goed uit. Dat is al lang geen geheim meer, en waarom zou het ook… Maar laat ik het toch maar kort houden, we zijn hier in Gentbrugge, niet in Havana…
Ik moet in elk geval beginnen met de initiatiefnemers te feliciteren omwille van hun positivisme: hun strijd tegen het E17-viaduct, die doorn in ons oog, brengt op die manier ook mensen samen voor een feest, en zo hebben we het graag uiteraard.
Erg verrassend is dat nochtans niet meer. Viadukaduk is helemaal niet de zoveelste ‘NIMBY-actiegroep’, die niks wil in de eigen achtertuin, en zich voor de rest van niks iets aantrekt. Viadukaduk zoekt actief mee naar oplossingen, spreekt met alle politieke partijen, met de Stad, met de Vlaamse regering, met de ingenieurs van Wegen en Verkeer, enzovoort. Viadukaduk doet zelfs ook zélf onderzoek, samen met mensen van onze Universiteit. En vooral: Viadukaduk informeert de bewoners zoals het hoort en betrekt ze zo veel mogelijk. En ook daar zijn wij uiteraard geweldig voorstander van.
Wat kan ik dan kort zeggen over de problematiek van die viaduct? Weinig méér, helaas, dan wat we al weten.
Dat we dat ding liever kwijt dan rijk zijn, omdat een autostrade één hoog door een woonwijk jagen niet meer van deze tijd is – maar dat Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts het nog wil laten staan tot 2045. In onze huidige ‘Beleidsnota Stadsontwikkeling’ stond het al: nu de R4 als een volwaardige grootstedelijke ringweg is uitgebouwd, wil het stadsbestuur NIET dat het viaduct in dezelfde vorm, op dezelfde locatie, heropgebouwd wordt. Dit biedt immers grote mogelijkheden voor stadsontwikkeling en stadsvernieuwing in deze buurt.
Maar vooral: dat zou deze buurt veel aangenamer én gezonder maken. We hebben dat trouwens al in 2014, meteen na het aantreden van de huidige Vlaamse regering, in een memorandum aan de regering overgemaakt.
Ondertussen willen we zo snel mogelijk maatregelen om alvast geen lawijt meer te moeten horen de hele tijd, geen kedoenk kedoenk telkens er auto’s en camions passeren. Maar Vlaanderen wil die maatregelen pas uitvoeren in 2020, als de normale onderhoudswerken gepland zijn.
Dat we dus allemaal samen druk op de ketel moeten houden om de Vlaamse minister van Mobiliteit tot andere inzichten te brengen. U kan dat blijven doen, als bewonersgroep, die de publieke opinie mee beïnvloedt. Wij blijven het zéker doen, op politiek niveau, vanuit de gemeenteraad en in het Vlaams parlement.
We kunnen alleen maar hopen dat er geen politieke spelletjes worden gespeeld op onze kap… Die minister zit immers in een partij die in Gent in de oppositie zit. Maar ik durf er van uitgaan dat zelfs die minister het goed voor heeft met de gezondheid van de Gentbruggenaars.
Dus, mijn oproep is duidelijk: já, steek hem onder de grond! Die viaduct bedoel ik uiteraard…
Maar genoeg daarover, zoals gezegd: het is feest vandaag! Spelletjes, circus en boomklimmen en muziek met ‘Gentbrugse roots’ van Wim Claeys, de nieuwe Walter De Buck, van Melike Tarhan, van de Straatschenders en van Turtle Wex. Dat voorspelt veel goeds. Om 22 uur gaat het licht wel uit. Ik hoop: alleen létterlijk. Dus: laat u vooral gaan, maar houd het veilig en gezond!
Santé! en dan ga ik nu de ViaduKaduk-taart aansnijden.

taart

balk