Uit onze nieuwsbrief 17.01.2019

Beste,
Eerst en vooral onze beste wensen voor het nieuwe jaar…
We nodigen jullie alvast uit op onze nieuwjaarsdrink annex ludieke actie op Vrijdag 25.01.2019 om onze eisen (die u verder hieronder kan lezen)  kracht bij te zetten. Maar eerst dit: zoals U waarschijnlijk al kon merken, het E17 brokkel-viaduct was de laatste maanden niet uit de media te slaan.
Een korte bloemlezing
Ondanks dat de onderdoorgangen veilig werden verklaard (november 2018) kwamen er toch nog brokstukken naar beneden; op een fietspad en door het dakraam van een autobus. Het viaduct werd hals over kop afgezet, de LIJN-site en de P&R ontruimd, onderdoorgangen werden afgesloten of extra beveiligd met kokers en netten. Alles weer veilig… tot er vervolgens een brokstuk het achterraam van een rijdende auto verbrijzelde. Dat laatste was volgens AWV echter een spijtig “ongeluk” en alles was wel degelijk “veilig”. Maar er kwamen getuigenissen en interne communicatie naar boven van het team dat het viaduct moet controleren. Het lijkt er sterk op dat AWV feiten verdoezelt. De controleurs melden bovendien nog meer risico’s… Onverantwoord !
De afgelopen veiligheidsacties lijken eerder op paniekvoetbal en zorgen voor bijkomende frustraties bij de omwonenden (parkeerdruk, slechte communicatie).
De meeste persartikels en updates hierover zijn te vinden op onze ViaduKaduk FB-pagina
Zo kan het echt niet verder.
ViaduKaduk eist niet alleen échte veiligheid, transparantie en inspraak op korte termijn maar ook en vooral een duidelijke oplossing op lange termijn. Om onze eisen kracht bij zetten nodigen we onze zijn leden en omwonenden uit voor een ludieke ACTIE: we heffen samen het glas aan de voet van het viaduct op vrijdag 25 januari van 18.30 tot 19.30 op de hoek van de Land-van-Rode Laan en de Oude Brusselseweg. Vergeet jullie strijkplanken en (half)volle flessen of hapjes niet mee te brengen, tot dan !

schermafbeelding 2019-01-17 om 09.46.21

Viadukaduk nieuwjaarseisen 2019
1 – Stop met nutteloos en kortzichtig oplapwerk te plannen en denk eerst na over fundamentele oplossingen op lange termijn. Maak eerst een keuze over het lange termijn alternatief voor het E17 viaduct. Ontwikkel hierover een doordachte visie samen met alle betrokkenen. Een eventuele renovatie moet worden ingepast binnen deze lange termijn visie, zodat geen belastinggeld meer wordt weggegooid aan eindeloos oplapwerk zonder een plan voor de toekomst.
2 – Wij vragen een duidelijk engagement om de studie en uitvoering van een lange termijn-alternatief voor de Gentse E17 op te nemen in het nieuwe Vlaamse regeerakkoord dat in 2019 zal worden opgemaakt.
3 – Zorg dat zo’n lange termijn alternatief past binnen een totaalvisie: een masterplan voor alle Gentse snelwegen.
4 – Als er toch nood blijk aan een renovatie van het viaduct in 2020-2021, maak dan de nodige budgetten vrij voor state-of-the-art geluidswering (wegdek, voegen, panelen, …). Wij vrezen dat door de steeds slechtere toestand van het viaduct, de vastgelegde budgetten vooral naar herstellingen zullen gaan en dat de geluidswerende ingrepen te duur zullen blijken.
5 – Betrek burgers, alle betrokkenen in de maatschappij (organisaties, handelaars, bedrijven, …), en natuurlijk ook de lokale overheden, bij alle stappen in dit proces om tot een echt gedragen oplossing te komen. Hiervoor moeten ook de nodige budgetten worden vrijgemaakt. Ook van het renovatiebudget moet een percentage worden vrijgemaakt om inspraak voor de omwonenden omtrent zowel de renovatie als de visie op lange termijn te organiseren.
6 – Om een dergelijk complex proces in goede banen te leiden, eist Viadukaduk met onmiddellijke ingang de aanstelling van een intendant. Dat was trouwens in een verkiezingsdebat ook het voorstel van de huidige Gentse burgemeester zelf.
balk
Dit bericht werd geplaatst in Home. Bookmark de permalink .